Suomalaisen triathlonin historia -artikkelisarja alkaa

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu.

Julkaisemme The Home of Sports -sivulla viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

Suomalainen triathlon lähti liikkeelle Joroisista kesällä 1983, jolloin järjestettiin ensimmäinen Suomen teräsmieskisa. 40 vuodessa lajissa on tapahtunut paljon. On ollut maagista nostetta, syviä kuoppia ja muutamaan kertaan laji on päästellyt kuolin korinoitaan, mutta silti onnistunut kuitenkin pelastumaan.

Tässä artikkelisarjassa ei kerrata suomalaisen triathlonin historiaa alusta saakka, koska sitä on kerrattu moneen kertaan. Aiheesta on vuonna 2018 ilmestynyt kirja, jonka ovat kirjoittaneet ja koonneet Juuso Kutvonen ja Kalle Kotiranta.

Tässä artikkelisarjassa paneudutaan pääasiassa niihin asioihin, mitä tapahtui vuosien 2004–2024 välillä. Kirjoituksessa avaan henkilökohtaisella tasolla niitä taustoja, jotka ovat johtaneet siihen, että triathlonista muodostui itselle jopa jollakin tapaa yksi elämäntyö. Oma toiminta triathlonin parissa on ollut enemmän harrastustoimintaa kuin varsinaista työtä. Muutamaan otteeseen pelkkä vapaa-ajan käyttäminen lajin pariin ei ole riittänyt, vaan sitä on päässyt tekemään ainakin osittain työkseen.

LUE KOKO ARTIKKELI TÄÄLTÄ