VUODEN 2024 KILPAILUOHJEET

MUKAAN OTETTAVAT VARUSTEET:

 • Kilpailuasu: jos et omista triathlonasua, suosittelemme että puet märkäpuvun alle ns. pyöräilyhousu-mittaiset trikoot (ja naisilla lisäksi urheilutoppi). Tähän on hyvä pukea päälle uinnin jälkeen säänmukainen yläosa (tekninen t-paita, pyöräilypaita tms). Ihonmyötäinen paitaosa tosin sopii myös märkäpuvun alle.
 • Uintia varten märkäpuku ja uimalasit. Märkäpukua saa käyttää, mikäli veden lämpötila on enintään 22 astetta. Poikkeuksena sarjat avoin, U23, U19 ja U17, joissa raja on 20 astetta
 • Pyöräilyyn pyörän lisäksi vararengas+työkalut vaihtamiseen, kypärä, ajolasit, pyöräilykengät (jos käytät lukkopolkimia). Tarkista, että pyörässä on vähintään yksi juomapulloteline (kuumalla säällä mielummin kaksi)!
 • Juoksuun: kengät, sukat ja halutessasi vaihtopaita ja päähine
 • Vaihtopaikalle: pieni pyyhe, jos haluat putsata/kuivata jalkojasi ennen kenkien pukemista
 • Säänmukaista urheiluvaatetusta ennen ja jälkeen kilpailun puettavaksi

JÄRJESTÄJIEN PUOLESTA SAAT KILPAILUA VARTEN:

 • Kirjekuoren, jossa on:
  • Uimalakki
  • Tarra-arkki, jossa numerot kypärään, pyörään, varustepusseihin
  • Kilpailunumero
  • Ajanottotagi, joka kiinnitetään vasempaan nilkkaan
 • Kilpailijarannekkeen, jolla pääsee vaihtoalueelle ja muille, vain kilpailijoille tarkoitetuille alueille sekä ruokailemaan kilpailun jälkeen
 • 3 kappaletta varustepusseja
  • Musta pussi ylimääräisiä varusteita varten ja sen voi jättää infoteltalle säilöön
  • Pinkki pussi T1 eli uinti-pyöräily -vaihtoa varten
  • Vihreä pussi T2 eli pyöräily-juoksu -vaihtoa varten
 • Tapahtumapaidan
 • Kilpailutoimistosta saa tarvittaessa myös kuminauhaa ja hakaneuloja numerolapun kiinnittämistä varten

VAKUUTUKSET JA LISENSSIT

Tarkasta vakuutusturvasi viimeistään nyt! Järjestäjällä on ainoastaan vastuuvakuutus, eikä osallistujia ole vakuutettu tapaturmien osalta. Tarkasta, onko tapaturmavakuutuksesi voimassa myös urheiltaessa ja osallistuessa kunto- ja kilpatapahtumiin.

Katso Suomen Triathlonliiton ohjeistus lisensseistä vuonna 2024 täältä

KILPAILU

Saavuttuasi kilpailupaikalle, käy rekisteröitymässä ja hakemassa kilpailumateriaali. Kilpailutoimisto sijaitsee Urheilutalon aulatilassa ja se on avoinna rekisteröitymistä ja kilpailumateriaalin hakua varten perjantaina 12.7. klo 12-20 sekä lauantaina 13.7. klo 8.00-10.00. Huomioi, että kilpailumateriaali luovutetaan vain henkilökohtaisesti kilpailijalle. Varaudu esittämään henkilöllisyystodistus.

ENNEN KILPAILUA

Numeroi varusteesi (pyörä, kypärä, varustepussit) järjestäjältä saaduilla kilpailunumeroilla hyvissä ajoin ennen varusteiden viestiä vaihtoalueelle.

Jokaisen kilpailijan tulee merkitä kilpailunumeronsa taakse yhteyshenkilön puhelinnumero kilpailun aikana. Yhteyshenkilöllä on oltava tiedossa kilpailijan henkilötunnus ja muut keskeiset kilpailijan terveyteen vaikuttavat tekijät, kuten allergiat. Yhteyshenkilön tulisi olla tavoitettavissa kilpailun aikana, joten toinen kilpailija ei tähän tehtävään sovellu.

Toimita juoksuvarusteesi (vihreä pussi) valmiiksi Urheilutalolla olevalle vaihtoalueelle (T2). Varusteet laitetaan järjestäjältä saamaasi varustepussiin (T2, vihreä) ja jätetään varustepussitelineeseen, oman kilpailunumeron kohdalle. Varusteiden vieminen on mahdollista:

Lasten Triathlon & Nuorten Supersprintti: pe 14.30-15.30

Avoin/U23/U19 SM-lähtö: pe 15.00-16.00

Lauantain pikatriathlon ja perusmatka: la 9.00-10.45

Pyörien ja pyöräilyvarusteiden (pinkki pussi) katsastus Valvatuksella (T1)

Lasten Triathlon & Nuorten Supersprintti: pe 15.00-15.45

Avoin/U23/U19 SM-lähtö: pe 15.30-16.00 ja 16.25-16.45

Pikatriathlon & perusmatka: la 9.00-10.45

Katsastuksessa huomioidaan seuraavat asiat: Pyörän ja pyöräilykypärän tulee olla numeroituna järjestäjältä ko. tarkoitukseen saadulla numerolla katsastukseen saavuttaessa. Lisäksi tarkastetaan jarrujen toimivuus sekä pyöräilykypärän kiinnitys sekä kunto. Pyörän ohjaustangot/lisätangot riippuen siitä, osallistuuko urheilija peesikielto vai peesivapaus lähtöön. Järjestäjä voi velvoittaa kilpailijaa korjaamaan puutteet. Katsastuksen jälkeen vie pyörä telineeseen kilpailunumeroasi vastaavaan kohtaan. Pyörä tulee ripustaa telineeseen ohjaustangon numeron puolelle telinettä.

Kaikki parkkeeraaminen Valvatuksella (uinti, T1) tapahtuu yleisöparkkipaikalla raviradalla, n. 1000 m päässä rannasta. Parkkipaikalle on pääsy myös sulkujen aikana.

Uintipaikalla (T1) Kukkolan edessä (Kuopiontie 446) on pysähtyminen ja pysäköinti kielletty. Alueella on liikenteenohjaus.

TOIMINTAMALLI ENNEN KILPAILUA

 • ·       saavu kilpailupaikalle ja pysäköi kilpailukeskuksen lähialueelle
 • ·       käy rekisteröitymässä Urheilutalossa ja osallistu kilpailuinfoon
 • ·       toimita T2-varustepussi Urheilutalolla olevalle vaihtoalueelle
 • ·       aja pyörällä lähtöpaikalle tarvittavat varusteet mukanasi. Varo mahdollisesti reitillä olevia kilpailijoita, joilla on etuajo-oikeus
 • ·       järjestäjä kuljettaa Urheilutalolle sekä T1-pussit (johon jää uintivarusteet uintiosuuden jälkeen) sekä mustat pussit, joihin voi jättää ylimääräiset varusteet ennen kilpailun alkua
 • Vaihtoehtoisesti voit saapua uinnin lähtöalueelle autolla, joka pysäköidään raviradan P-alueelle. Sieltä on matkaa lähtöpaikalle reilu 1km. Kilpailun jälkeen ei ole paluukuljetusta raviradan parkkipaikalle.

Pyöräilyreitti on suljettu muulta liikenteeltä perjantaina 12.7.2024 klo 16.00-18.30 ja lauantaina 13.7.2024 klo 10.00-17.30, huomio tämä liikkumisessasi. Sulkuaika voi olla ilmoitettua lyhyempi.

KILPAILU

Lähtöalueelle saapuminen

Kilpailijat saapuvat Valvatukselle (uinti, T1) pyörällä Urheilutalolta. Huom! Mikäli saavut uintipaikalle omalla ajoneuvolla, ota huomioon poikkeukselliset liikennejärjestelyt. Lähin parkkipaikka on yleisöpysäköintialue raviradalla, n. 1000 metrin päässä lähtöalueelta. Kukkolan edessä on pysähtyminen ja pysäköiminen kielletty.

Kilpailijan varusteet tulee olla merkattuna järjestäjältä saaduilla numeroilla uinnin lähtöalueelle saavuttaessa.

Ajanottotägi kiinnitetään vasempaan nilkkaan punainen osa ulospäin. Tägin tulee olla aina päällimmäisenä ja näkyvissä, joten älä jätä sitä esimerkiksi märkäpuvun lahkeen, sukan tai kompressiosäärystimen alle.

Järjestäjä ja tulospalvelu eivät vastaa puuttuvista tai virheellisistä ajoista, mikäli tägi on kiinnitetty vastoin ohjeita.

Vaihtopaikalla

Saat tarkistaa/lisätä/poistaa varusteita pyörästäsi ennen starttia.

Maassa pyörän vierellä ei saa olla varusteita kilpailun alettua (poikkeuksena perjantain avoin/U23/U19 -lähdöt)

Ylimääräiset varusteet (esim. vaihto- tai lämmittelyvaatteet) laitetaan järjestäjältä saatuun mustaan varustepussiin. Rannassa pussi jätetään ennen lähtöä mustien pussien jättöpaikalle. Pussit kuljetetaan järjestäjän toimesta kilpailukeskukseen, jossa ne ovat noudettavissa heti kilpailun jälkeen. Kuljetettavaksi otetaan ainoastaan varusteita, jotka ovat järjestäjältä saadussa mustassa pussissa. Älä jätä arvoesineitä pussiin (kts. arvotavarasäilytys). Mustan pussin voi vaihtoehtoisesti antaa rannassa myös omille huoltojoukoille.

Kypärä ja muut pyöräilyvarusteet laitetaan järjestäjältä saadussa varustepussissa (T1, pinkki) varustepussitelineeseen oman kilpailunumeron kohdalle.

Pyöräilykengät saavat olla polkimissa kiinni. Juomapullot ja geelit saavat olla kiinni pyörässä.

Älä laita kilpailunumeroa uintiosuudelle märkäpuvun alle vaan varustepussiin.

Uinnin verryttely on mahdollista ennen starttia. Järveen meno ja poistuminen verrytellessä ainoastaan uinnin rantautumisen kohdalta. Verryttely päättyy 10 minuuttia ennen jokaista starttia. Vaihto-/pyöräalue tyhjennetään 5 min ennen starttia. Kilpailijat siirtyvät yleisö-/lähtökarsina-alueelle.

Mikäli vielä lähtöalueella havaitset puutteita tai ongelmia järjestäjiltä saamissasi varusteissa, saat mahdollisuuksien mukaan täydennystä rannassa sijaitsevalta infopisteeltä.

Musiikkilaitteiden käyttö kilpailusuorituksen aikana on kielletty turvallisuussyistä.

Märkäpuvun käyttö: veden lämpötila tiedotetaan kumpanakin kilpailuaamuna.

 

Lähtö

Lasten Triathlonin , Nuorten Supersprintin sekä perjantain avoin/U23/U19 lähdöt ovat ns yhteislähtöjä, mutta osallistujat jaetaan sarjoittain lähtöihin osallistujamääristä riippuen. Pikatriathlonin ja perusmatkan lähdöt toteutetaan ns rolling starttina. Kilpailijat siirtyvät veteen useasta jonosta, muutama kerrallaan. Toivomme osallistujien ryhmittyvän lähtöalueelle oman uintitason mukaan, jolloin jokaiselle löytyy tilaa vedestä. Vasta ajanottolinjan ylitettyä alkaa kunkin kilpailijan kilpailuaika.

Uinti

Uintireitti kierretään yhden (1) kerran kaikilla matkoilla, merkkipoijut jäävät uimarin oikealle puolelle. Uintiosuuden lähtö ja rantautuminen ovat noin 50m erillään. Kuuluttajat kertaavat vielä kunkin lähdön osallistujien uintireitin ja kierrettävät poijut.

Valvontaveneistä ja poijuista saa ottaa tarvittaessa tukea, mutta jos joudut nousemaan veneen kyytiin, katsotaan suoritus keskeytyneeksi.

Uinnin ja pyöräilyn vaihto

Ota varustepussi (T1, pinkki), laita uinnissa käyttämäsi varusteet pussiin (mukaan lukien uimalakki), sulje pussi huolella ja toimita se niille varattuun luovutuspisteeseen. Varustepussit toimitetaan kilpailukeskukseen järjestäjän toimesta.

Laita kilpailunumero pyöräilyosuudelle. Numero tulee olla pyöräillessä takana ja kypärä päässä remmi kiinnitettynä ennen kuin otat pyörän telineestä.

Taluta pyörä mäen päällä olevalle pyöräilyosuuden aloituspaikalle.

Pyöräily

Lasten Triathlon: Peesivapaus (ei triathlonpyöriä) ja peesata saa samassa lähdössä olevia kilpailijoita. Suosittelemme lapsille kuitenkin turvallisuussyistä välimatkan pitämistä edellä ajavaan. Pienimpien sarjoissa huoltaja voi ajaa lapsen mukana, mutta vasemmalla puolella tietä eikä muita kilpailijoita tule häiritä.

Nuorten supersprintti sekä perjantain Perusmatka: peesivapaus (=ei triathlonpyöriä)

Lauantain perusmatka ja pikamatka: Peesikielto 10 m (edellä menevän eturenkaasta takana ajavan eturenkaaseen 10 m ja triathlonpyörät on sallittu).

Aloita pyöräily ylitettyäsi pyöräilyosuuden aloituspaikan merkkiviiva.

Vaihtoon tullessa ajetaan kilpailukeskuksessa olevalle vaihtopaikalle. Tutustu vaihtoalueeseen ennen kilpailua.

Pyörän päältä tulee nousta merkityllä alueella. Taluta pyörä ja ripusta se satulasta telineeseen kilpailunumeroasi vastaavaan paikkaan. Pyörän jättäminen muualle kuin telineeseen johtaa kilpailusuorituksen hylkäämiseen. Kypärän saa avata vasta, kun pyörä on nostettu telineeseen.

Jokainen kilpailija vastaa omasta välinehuollostaan (vararenkaat/varaosat). Mahdollisten huolto- ja paikkaustoimenpiteiden ajaksi on aina siirryttävä pientareelle.

Mikäli joudut keskeyttämään kilpailusuorituksen pyöräilyosuudella, siirry pientareelle ja ota yhteys lähimpään liikenteenohjaajaan. Keskeyttänyt kilpailija kuljetetaan evakuointipaikoille moottoripyörän kyydissä. Evakuointipisteistä keskeyttäneet kuljetetaan henkilöautoilla kilpailukeskukseen, mutta varaudu odottamaan paluukuljetusta. Välitöntä ensiapua ja/tai sairaalahoitoa tarvitsevat kuljetetaan ambulanssilla. Pyörä toimitetaan kilpailijalle pyöräilyreitin tiesulun päätyttyä. Jokainen kanssakilpailija on velvollinen viemään eteenpäin viestiä reitillä keskeyttäneestä kilpailijasta.

Pyöräilyosuudet ajetaan tiellä 4557. Katso kunkin kilpailumatkan reitit kartasta

Lasten Triathlon: 4km siirtymäosuus Valvatukselta kilpailukeskukseen

Nuorten supersprintti: 12km reitillä Valvatus-kilpailukeskus-Valvatus-kilpailukeskus

Pikatriathlon: siirtymäosuus 4km Valvatus-kilpailukeskus sekä 1 kierros, kts kartta

Perusmatka: siirtymäosuus 4km Valvatus-kilpailukeskus sekä 2 kierrosta, kts kartta

Avoin/U23/U19 SM-lähtö: siirtymäosuus 4km Valvatus-kilpailukeskus sekä 3 kierrosta, kts kartta

Pyöräilyn ja juoksun vaihto

Jätä pyöräsi vaihtoalueelle omaa kilpailunumeroasi vastaavaan kohtaan. Tutustu alueeseen ennakkoon!

Ota juoksuvarustepussi (T2, vihreä) telineestä, oman kilpailunumerosi osoittamasta kohdasta. Varusteet vaihdetaan varustepussitelineillä, poikkeuksena perjantain avoin/U23/U19 -lähdöt. Laita kaikki pyöräilyssä käyttämäsi varusteet pussiin, ja jätä se telineeseen omalle paikallesi.

Juoksu

Kilpailunumero tulee olla juostessa edessä.  Reitti kiertelee Joroisten Urheilutalon alueella sekä 5 km reitti kirkonkylän taajama-alueella. Maali sijaitsee urheilukentällä. Juoksureitti on merkitty valkoisella kalkkiviivalla, kyltein sekä nauhalla. Lasten Triathlonin ja Nuorten supersprintin juoksureitti kulkee Urheilutalon kuntoreiteillä. Pikatriathlonissa ja perusmatkan kilpailussa yksi juoksukierros on 5 km ja se kierretään Pikatriathlonissa kerran ja perusmatkalla 2 kertaa. Reitti kiertelee Joroisten keskusta-alueella sekä kuntoreitillä.

Maalissa

Luovuta ajanottotägi järjestäjälle maalialueella. Luovuttamattomista tägeistä peritään 30 €:n sakkomaksu. Jos keskeytät kilpailun, toimita tägi ja ilmoita keskeytyksestä välittömästi kilpailutoimistoon (Urheilutalossa).

Lämmittelyvarusteet (musta pussi) ovat noudettavissa maaliintulon jälkeen vaihtoalueen läheisyydestä. Uinti- ja juoksuvarusteet (pinkki ja vihreä pussi) sekä pyörä ovat noudettavissa kilpailukeskuksesta kilpailun jälkeen. Varusteet luovutetaan ainoastaan kilpailijaranneketta vastaan.

Osallistumismaksuun kuuluu kattava maalihuolto. Maalin jälkeinen huolto- ja elpymisalue on vain kilpailijoille ja pääsy sinne on ainoastaan kilpailijarannekkeella.

Maaliintulon jälkeen saat Finisher-paitasi maalialueella.

Miesten ja naisten  pesutilat sijaitsevat urheilutalolla.

Kilpailujärjestäjän hallussa olleet varusteet on tarkistettava välittömästi paikan päällä luovutuksen jälkeen. Mikäli jotain puuttuu, on siitä ilmoitettava järjestäjälle välittömästi.

Keskeyttäminen

Jos joudut keskeyttämään, palauta ajanottotägi Info-pisteelle, joka on Urheilutalon sisällä.

Joukkueviesti

Joukkueella on käytössään yksi numerolappu, joka laitetaan suoraan pyöräosuuden suorittajalle. Toisessa vaihdossa (pyöräily-juoksu, T2) numerolappu luovutetaan juoksuosuuden suorittajalle.

Joukkuekisan vaihdot tapahtuvat seuraavasti:

Vaihto (Valvatuksella, T1): Vaihto tapahtuu järjestäjän rajaamilla alueilla luovuttamalla ajanottotägi seuraavalle viestinviejälle.

Vaihto (urheilutalolla, T2): Vaihto tapahtuu järjestäjän rajaamilla alueilla luovuttamalla ajanottotägi ja numerolappu seuraavalle viestinviejälle.

Kilpailukeskuksessa on käytössä pesutilat heti oman suorituksen jälkeen (miehille ja naisille urheilutalolla).

Viralliset huoltopisteet

Finntriathlonin virallinen urheiluravinnekumppani on Maxim, joten huoltopisteillä on tarjolla Maxim -urheilujuomaa sekä geelejä. Urheilujuoma on appelsiinin makuinen ja vahvuudeltaan 5%. Geelejä on tarjolla juoksun huoltopisteillä.

Huolto 1: Valvatuksella ennen uintia sekä uinnin ja pyöräilyn vaihdossa (T1): vesi/urheilujuoma mukeissa tai omaan pulloon

Huolto 2: Juoksuosuudella kilpailukeskuksessa jokaiselle kierrokselle lähdettäessä (tässä järjestyksessä): Maxim-energiageeli, Maxim-urheilujuoma, vesi. Lisäksi huoltopisteellä on WC

Huolto 3: Juoksuosuudella n.2,6 km kohdalla (tässä järjestyksessä): Maxim-energiageeli, Maxim-urheilujuoma, vesi. Lisäksi huoltopisteellä on WC

Huolto 4: Maalissa urheilukentällä: vesi ja urheilujuoma mukeissa/pulloissa, sekä Maxim-tuotteet sekä muu maalihuolto

Urheilujuoma: Maxim (orange).

Roskien heittäminen muualla kuin huoltopisteiden läheisyydessä on kielletty. Pyöräilyosuuden aikana ei saa heittää pulloja eikä roskia maahan.

Kilpailun aikana sallitaan vain järjestäjän tarjoama huolto ja oma huolto on kielletty. Kilpailijan huoltaminen johtaa hylkäämiseen/sulkemiseen kilpailusta.

WC:t

Uinnin lähtöalueella, jokaisella huoltopisteellä sekä pyörä-juoksuvaihtoalueella (T2)

Pyöräilyosuuden valvonta

Pyöräilyosuutta, kuten myös muuta kilpailusääntöjen noudattamista, valvotaan Suomen Triathlonliiton tuomareiden sekä järjestäjän puolesta. Rangaistavia rikkeitä ovat: peesaaminen, rinnakkainajo muutoin kuin ohitustilanteessa, ryhmässä ajo, vaarallinen ohitus, kaistarike (kilpailijan tulee käyttää tien oikeaa reunaa), epäurheilijamainen käytös (esim. juomapullon heittäminen). Reitillä suoritetaan valvontaa moottoripyöristä sekä erillisistä kiinteistä pisteistä.

Peesikieltoalue on 10 m. Matka mitataan edellä ajavan etupyörästä takana ajavan etupyörään. Kilpailijan ohitus katsotaan tapahtuneeksi, kun ohittavan etupyörätaso ylittää ohitettavan vastaavan tason. Rinnakkainajo on ehdottomasti kielletty ja ohitetun tulee jättäytyä 10 m etäisyydelle ohittajasta 20 sekunnin kuluessa. Jättäytymisen aikana ajolinjan muuttaminen vasemmalle katsotaan peesaukseksi. Peesikieltomatka muihin ajoneuvoihin on 35 m.

Kilpailussa keskiviivaa ei saa ylittää edes ohitustilanteessa. Reitillä tulee kierroksella ohituksia ja on tärkeää, että nopeammat pääsevät sujuvasti ohittamaan. Keskiviivan ylitystä valvotaan turvallisuussyistä, koska kilpailijat ajavat kumpaankin suuntaan. Keskiviivan ylitys johtaa suoraan hylkäämiseen.

Kilpailijan tehdessä rikkeen tuomari ilmoittaa pillillä ja näyttää värillistä korttia sekä huutaa kilpailijan numeron. Kilpailijan numero toistetaan niin monta kertaa, että kilpailija on ymmärtänyt rikkeen. Kilpailija voi saada useamman kuin yhden rangaistuksen. Peesaamisesta annettava aikarangaistus on 2min. Kilpailija voi saada myös suoraan punaisen kortin (=hylkääminen).

Perusmatkan kilpailussa tuomari voi antaa myös 15 sekunnin aikarangaistuksen pienemmistä rikkeistä.

Vaihtoalueet:

·       Pyörän päälle tulee nousta vasta kilpailijan ylitettyä kokonaan viivan

·       Pyöräilykypärän tulee olla kiinnitettynä ennen kun kilpailija ottaa pyörän telineestä ja kypärän saa aukaista vasta kun pyörä on takaisin telineessä

·       Pyörä-juoksuvaihtoon tullessa pyörän päältä tulee ennen viivaa

Rangaistukset:

Huomautus (pilli)

2 min rangaistus (sininen kortti)

Hylkääminen kilpailusta (punainen kyltti)

Kahden minuutin (2 min) rangaistukset kärsitään penaltyboxissa, joka sijaitsee vaihtoalueella. Jokainen rangaistuksen saanut kilpailija huolehtii itse penaltyboxiin menosta. Kilpailijan tulee ilmoittaa/näyttää kilpailunumero penaltyboxin valvojalle, joka kirjaa tiedot ylös. Pyöräilyn valvojat merkkaavat rangaistuksen saaneen kilpailijan numeron ylös ja listat tarkastetaan kilpailun jälkeen. Mikäli kilpailija ei ole suorittanut rangaistusta, se johtaa hylkäämiseen.

Valvonnalla tulemme takaamaan tasapuolisen ja turvallisen kilpailun.

TULOKSET

SÄÄNNÖT

Kilpailussa noudatetaan Suomen Triathlonliiton kilpailusääntöjä sekä tuomareiden että järjestäjän antamia ohjeita. Kilpailun ylituomarina on Jaakko Mattila. Kilpailun juryn jäsenet ovat:
–  Antti Hagqvist / Finntriathlon
– Kaisa Tamminen / Suomen Triathlonliitto
– myöhemmin nimettävä urheilijoiden edustaja