Uutiset

Tiesitkö nämä asiat Hawaiin Ironmanista?

07.10.2016
11-630x421

Kuva: (C) 2016 Kona Underpants Run

 

Tämän vuotiseen triathlonkauden huipennuksen starttiin on aikaa vaivaiset 30 tuntia tämän jutun julkaisemisen aikaan ja Konassa 2300 urheilijaa odottaa kuumeisesti starttia. Aiemmissa ennakkojutuissamme (Facebookin puolella) on käyty läpi kilpailun historiaa ja faktoja sekä suomalaisosallistujat. Ennen kisan alkua palaamme vielä pro-sarjojen kärkimenijöihin ja suomalaisten ennakkoihin ja odotuksiin. Tähän juttuun olemme poimineet harvemmin esillä olevia hauskoja, yllättäviä ja outojakin Kona yksityiskohtia. Osa on Finntriathlon-tiimin omia kokemuksia ja osa poimittu kansainvälisestä uutisvirrasta vapaasti suomentaen. Lähteet on mainittu juttujen yhteydessä

1. Suuri ja mahtava Kona?

Saapuminen ensimmäistä kertaa Kailua-Konan kaupunkiin, josta yleisesti puhutaan nimellä Kona,  voi olla hämmentävä. Triathlonistina jo ennen Konaan saapumista on kuullut tarinoita Konasta ja Ali’i Drivesta (lähtö- ja maalialue sekä osa juoksureittiä) sekä tietysti Queen K highwaysta. Kun Konaan saapuu pari viikkoa ennen Ironmania on Kona todellisuudessa noin 12 000 asukkaan uinuva pikkukaupunki, jossa meno on todella rauhallista ja verkkaista. Kaupunki vaikuttaa itseasiassa enemmän kylältä, sillä pääteitä on vain muutama ja kaupunkimaisuus on kaukana. Ali’i Drive on rannan suuntaisesti kulkeva tie, joka on hyvin tavanomainen tie 51 viikkoa vuodesta.

2. Underpants Run

Vapaasti suomennettuna Alusvaatejuoksu on kisaviikon torstaina käytävä showluoneteinen juoksutapahtuma. Tapahtuman historia juontaa jo lliki 30 vuoden taakse ja alkujaan se oli Ironman-osallistujien protestijuoksu, ehkä hieman kieli poskessa tehty. Tuohon aikaan varsinkin miesten suosittu kilpailu- ja treeniasu oli ns Speedot, joissa kisaajat myös tapasivat vierailla kaupoissa, ravintoloissa ja hotelleissa aiheutten pahennusta kantaväestön keskuudessa. Leikkimieleisenä protestina tälle muutamat päättivät juosta Ali’i Drivella puhuen kukin omaa kieltään. Tästä lähti liikkeelle massiiviseksi paisunut tapahtuma, joka on toteutettu lähes koko olemassaolonsa ajan hyväntekeväisyysjuoksuna ja sen avulla on kerätty rahaa lahjoitettavaksi paikallisille kohteille.

Lähde ja kuvia tämän vuoden tapahtumasta: https://triathlon.competitor.com/2016/10/photos/photos-2016-kona-underpants-run_294355

3. Paratiisisaari

Pohjoismaalaiselle tropiikkiin sukeltaminen on elämys. Uskomaton väriloisto ja kuumuus on vain itse koettava. Vihreät sisiliskot (gekkot), vain akvaariossa ennen näkemäsi kalat ja upeat kasvit ovat Konassa arkipäivää. Muista uintireissulla olla koskettamatta kilpikonnia, sillä siitä voi seurata 500 taalan sakko. Uintitreenissä onnekkaimmat saattavat saada uintiseuraa delfiineistä.

Särön paratiisisaaren tunnelmaan toi vuonna 2006 tasan viikkoa ennen Ironmania tapahtunut maanjäristys, joka tuntui voimakkaasti myös Ali’i Drivella ja aiheutti tsunamivaroituksen. Big Islandin saarella järistys aiheutti jonkin verran tuhoja joissakin rakennuksissa ja esimerkiksi kisareiteitillä vaurioita teihin siten, että Hawille nouseva tie oli muutaman päivän ajan autoliikenteeltä poikki ja tiellä oli merkittävä määrä kalliosta lohjenneita kivenjärkäleitä.

4. Yksi tie päätökseen

Sveitsiläinen Natasha Badmann on yksi Hawaiin Ironmanin suurista ja hän on ilmoittanut kilpailevansa lauantaina viimeistä kertaa Pro-urheilijana. Badmann on voittanut urallaan Hawaiin Ironmanin 6 kertaa vuosina 1998, 2000-2002 sekä 2004-2005. The ”Swiss Miss” on tunnettu Konassa urheilusaavutustensa ohessa hymystään, joka ei yleensä hyytynyt edes kisatessa. Suomalaisille Badmann tuli tutuksi jo 1997 kun hän voitti Vuokatissa järjestetyissä triathlonin olympiamatkan EM-kilpailuissa kultaa. Tuolloin peesaaminen oli kielletty ja reitti nousi 4 kertaa ylös Vuokatinvaaralle, mikä suosi kovana pyöräilijänä tunnettua sveitsiläistä. Erityiseksi Natashan urasta tekee se, että hän täyttää tämän vuoden joulukuussa 50-vuotta! Hän on tiettävästi vanhin pro-sarjassa Hawajilla kilpaillut henkilö. Kisaorganisaatio tosin hieman tasoitti hänen tietään tämän vuoden kisaan myösntämällä hänelle villin kortit vammojen ja vastoinkäymisten värittämän kauden päätteeksi. Mutta hieno kunnianosoitus pitkälle uralle. Liekö Natashan ja muiden naisten ansiota, että tänä vuonna Konassa on ennätyksellisen paljon naisia mukana. Naiskilpailijoiden osuus on 30%. (lähde www.ironman.com)

5. Vapaaehtoiset

Konan kilpailu on vuoden kohokohta myös sadoille vapaaehtoisille, jotka saapuvat Konaan omalla kustannuksellaan lähes joka puolelta maapalloa. Vapaaehtoisten määrä on huikea ja esimerkiksi varusteita (pyörä ja varustepussit) vietäessä perjantaina vaihtoalueelle, lähtee jokaisen urheilijan mukaan vapaaehtoinen. Omalla tiimillämme on kokemuksia mm. vapaaehtoisista, jotka ovat matkustaneet Konaan Australiasta, Etelä-Afrikasta ja Saksasta. Siinä on Konan satamassa varusteiden luovutuksen yhteydessä vuosien mittaan vaihdettu kymmeniä tuhansia tervehdyksiä ja kuulumisia ympäri maailmaan olevia vapaaehtoisten ja kisaajien kesken.

Kilpailun organisaatio on massiiviinen ja tähän saa hyvä käsityksen tutustumalla viime vuotiseen vapaaehtoisten kiitosmateriaaliin, jossa jokainen mainitaan nimeltä!  https://eu.ironman.com/~/media/d80e14538cd141758b3e9e496ec6f7e6/2015%20im%20volunteers%20final.pdf